Snabbfakta ⏭️
Gonorré orsakas av en bakterie och sprids via vaginalt, analt och oralt sex. Det finns en liten risk att gonorré sprids genom fingrar eller sexleksaker fran en persons kön eller anal till en annan. Inkubationstiden för gonorré är kort, och symtom kan uppträda inom två till sju dagar efter smittotillfället. Det är dock vanligt att vissa inte upplever några symtom alls, därför är det viktigt att testa regelbundet om du är sexuellt aktiv.
Under 2023 rapporterades 4 033 fall av gonorré i Sverige, vilket var en minskning med 4 % jämfört med de 4 466 fall som rapporterades 2022, enligt Folkhälsomyndigheten.
Vilka symtom kan man få?
- Sveda, smärta när du kissar
- Gulgröna flytningar från penis, analöppningen eller slida
- Ont i pungen
- Mer ovanliga symtom kan vara feber och ont i nedre delen av magen
- Symtomen brukar komma cirka en vecka efter att du blivit smittad men kan komma senare
Behandling
Gonnoré behandlas med antibiotika, behandlingen är alltid gratis.
En till två veckor efter avslutad behandling får du lämna ett kontrollprov för att se om du fortfarande har gonorré. Om du fortfarande har symtom eller om bakterien visar sig resistent mot antibiotikan kan du få lämna ett till kontrollprov en vecka senare.
Antibiotikaresistens har blivit ett ökande problem. Det är därför viktigt att du tar antibiotika så länge som läkaren har ordinerat, även om du känner dig bra tidigare. Att sluta behandlingen tidigare betyder att några bakterier kan överleva och föröka sig. Detta gör att infektionen kan komma tillbaka men också att bakterier kan utveckla resistens mot antibiotika. Under de senaste åren har det skett en ökning av gonorréfall där standardantibiotika inte längre har någon effekt. En orsak till detta är att vissa patienter inte fullföljer sina antibiotikabehandlingar eller avbryter dem för tidigt, vilket bidrar till utvecklingen av resistenta bakteriestammar. Som ett resultat har Världshälsoorganisationen (WHO) och Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) infört strängare riktlinjer för att säkerställa uppföljning efter behandling. Forskare uttrycker nu oro över risken att vi snart kan stå inför bakterier som är helt obehandlingsbara.
Testning
Det är viktigt att testa sig om du misstänker att du blivit smittad, på så sätt kan du få tidig behandling och förhindra att andra blir smittade.
🕑 Du kan testa dig tidigast en vecka efter att du tror att du kan ha blivit smittad.
Prover kan tas från analen (ändtarm), penis, slidan, och svalget.
Provsvaret brukar komma inom en vecka. Om provet är negativt kan du behöva ta om det, exempelvis om du testade för tidigt, det vill säga tidigare än en vecka sen smittotillfället.
Här kan du testa dig
- Hudmottagning Centrum för sexuell hälsa Malmö
Plats: Claesgatan 7, Malmö
Här kan du testa dig för könssjukdomar och få rådgivning om sexuell hälsa. Testning för sjukdomar som täcks av smittskyddslagen är gratis för alla - Hudmottagning genitala sjukdomar i Lund
Plats: Skånes universitetssjukhus.Här kan du testa dig för könssjukdomar och få rådgivning om sexuell hälsa. Testning för sjukdomar som täcks av smittskyddslagen är gratis för alla
- Hudmottagning sexuell hälsa i Helsingborg
Plats: Helsingborgs lasarett.
Erbjuder testning och behandling för flera könssjukdomar, inklusive hiv och klamydia - Hudmottagningen i Kristianstad
Plats: Centralsjukhuset Kristianstad. Även här finns möjlighet att testa dig för könssjukdomar. - Noaks Ark Mosaik i Malmö
Här kan du testa dig för hiv och få stöd kring hiv och andra sexuellt överförbara infektioner - Ungdomsmottagning
(för dig mellan 20 och 25 år)
För vissa infektioner, som klamydia och gonorré, kan du även beställa hemtest via 1177. Testerna är gratis och lättillgängliga om du inte har symtom
Om du vill ha kontaktuppgifter eller boka tid, kan du hitta mer information via Region Skånes webbplats eller 1177.
Smittspårning
Gonorré ingår i smittskydslagen.
Smittspårning är en viktig del av smittskyddsarbetet och regleras av smittskyddslagen (2004:168) i Sverige. Enligt lagen är den som diagnostiserats med en allmänfarlig sjukdom, såsom syfilis, klamydia, gonorré eller hiv, skyldig att medverka i smittspårning. Detta innebär att personen behöver informera vården om tidigare och nuvarande sexuella kontakter eller andra situationer där smitta kan ha överförts. Syftet är att snabbt identifiera och behandla andra som kan ha blivit smittade för att bryta smittkedjan och förhindra vidare spridning.
Hälso- och sjukvårdspersonal har också ett ansvar att genomföra smittspårning med hänsyn till patientens integritet och rätt till sekretess.